مبارزه با آفت چوبخوار پسته (4 روش)

مبارزه با آفت چوبخوار پسته (4 روش)

فهرست عناوین مقاله

در این مقاله قرار است درباره یک قاتل حرفه‌ای اما خیلی کوچک صحبت کنیم. آفت چوبخوار پسته، یکی از بدترین آفت‌های زمین‌های زراعی است که به جرئت می‌توان آن را قاتل محصولات زراعی دانست. قطعاً اگر شما هم صاحب یک زمین کشاورزی هستید، یادگیری اصولی روش مبارزه با آفت چوبخوار پسته، کمک زیادی به شما می‌کند. با روش‌های اشاره شده در این مطلب، از شر این آفت آزاردهنده خلاص خواهید شد.

آفت چوبخوار پسته چیست؟

برای شروع، بیایید کمی بیشتر با این آفت زراعی آشنا شویم. آفت چوبخوار یا کرمانیا پستاکیلا (kermania pistaciella)، یکی از آفات مهم پسته در ایران است که معمولاً در تمام مناطق پسته‌کاری کشور دیده می‌شود. این موجود کوچک را نباید دست کم بگیرید؛ زیرا می‌تواند خسارات زیادی را به محصول شما وارد ‌کند. جالب است بدانید که این آفت در ترکیه نیز مشاهده شده است.

پروانه بالغ این کرم با بال‌های باز، تقریباً 11 تا 13 میلی‌متر است. این پروانه‌ها تغذیه‌ای ندارند و بال‌های جلوی آنها خاکستری تیره با دو لکه زرد است. یک لکه زرد بزرگ در مرکز بال جلویی و یک لکه زرد کوچک در نوک بال جلویی قرار دارد. بال‌های عقب پروانه روشن و طولانی هستند. تخم‌های این پروانه‌ها بیضوی، زرد، صاف و شیاردار هستند و به صورت جداگانه روی فرورفتگی‌های شاخه‌ها، محور خوشه و نقطه اتصال برگ به شاخه گذاشته می‌شوند.

روش مبارزه با آفت چوبخوار پسته (کرمانیا)

برای مبارزه با آفت چوبخوار پسته، روش‌های زیادی وجود دارد که در ادامه به برخی از مهم‌ترین آنها اشاره خواهیم کرد.

1. مبارزه زراعی با آفت کرمانیا

یکی از روش‌های موثر کنترل آفت کرمانیا، روش زراعی یا بریدن و دفع شاخه‌های مبتلا و نابود کردن آن‌ها است. این روش بخاطر این است که لاروهای پروانه چوب خوار، خصوصاً در ابتدای زمستان به سمت نوک شاخه‌ها حرکت می‌کنند. به همین دلیل، بریدن سر این شاخه‌ها، می‌تواند باعث کاهش شدید جمعیت این آفت شود.

از طرفی در ماه‌های خرداد و تیر، خشک شدن دانه‌های انتهای خوشه‌ها و رنگ پریدگی قهوه‌ای در مرکز سر شاخه‌ها نشان‌دهنده تغذیه لاروها و حضور این آفت در باغ می‌باشد. با بریدن شاخه‌های آفت‌زده می‌توانید جلوی رشد آنها را بگیرید.

مبارزه زراعی با آفت کرمانیا

یکی از روش‌های موثر کنترل آفت کرمانیا، روش زراعی یا بریدن و دفع شاخه‌های مبتلا و نابود کردن آن‌ها است. این روش بخاطر این است که لاروهای پروانه چوب خوار، خصوصاً در ابتدای زمستان به سمت نوک شاخه‌ها حرکت می‌کنند. به همین دلیل، بریدن سر این شاخه‌ها، می‌تواند باعث کاهش شدید جمعیت این آفت شود.

از طرفی در ماه‌های خرداد و تیر، خشک شدن دانه‌های انتهای خوشه‌ها و رنگ پریدگی قهوه‌ای در مرکز سر شاخه‌ها نشان‌دهنده تغذیه لاروها و حضور این آفت در باغ می‌باشد. با بریدن شاخه‌های آفت‌زده می‌توانید جلوی رشد آنها را بگیرید.

2. مبارزه فرمونی (غیر شیمیایی) با آفت چوبخوار پسته

فرمون‌ها مواد شیمیایی هستند که توسط حشرات تولید و رهاسازی می‌شوند و بر رفتار دیگر افراد از همان گونه تأثیر می‌گذارند. با استفاده از فرمون‌ها می‌توان حشرات را جذب و نابود کرد و همچنین جمعیت، زمان فعالیت و زمان مناسب برای سمپاشی آفات را مشخص کرد.

به عنوان مثال، با استفاده از تله‌های فرمونی می‌توان دوره ظهور پروانه چوبخوار پسته را تعیین کرد که برای زمان‌بندی مبارزه با این آفت بسیار مفید است. در این رابطه، نتایج تحقیقات نشان داده‌اند که نوع شکل تله (سینی، دلتا یا استوانه‌ای) تفاوت قابل توجهی در جذب حشرات ندارد. گاهی اوقات، تله‌های فرمونی برای شکار حشرات به صورت گسترده نیز استفاده می‌شوند؛ ولی در مناطق با سطح کشت بسیار بالای پسته مثل استان کرمان، شکار حشرات به این روش عملاً غیر قابل اجرا و بسیار کم اثر است.

مبارزه فرمونی (غیر شیمیایی) با آفت چوبخوار پسته

3. مبارزه با آفت چوبخوار پسته به روش‌های بیولوژیک

شاید جالب باشد بدانید که شما می‌توانید از نیروی خود طبیعت برای مبارزه با این آفت کمک بگیرید. پروانه چوب خوار پسته تحت تاثیر 15 نوع زنبور پارازیتوئید قرار می‌گیرد که شامل زنبورهای Chelonus و Centistidea هستند. این زنبورها باعث مرگ پروانه‌ها می‌شوند. در باغ‌های پسته، عوامل کنترل طبیعی مانند استفاده از این زنبورها می‌توانند 53 درصد از جمعیت این آفت را کاهش دهند.

مبارزه با آفت چوبخوار پسته به روش‌های بیولوژیک

4. مبارزه با آفت چوبخوار پسته به روش شیمیایی

یکی از راه‌های مقابله با آفت پروانه چوبخوار پسته استفاده از حشره‌کش‌های متنوع در زمان مناسب است. برای این منظور باید در هنگام بالغ شدن حشرات کامل از سموم مخصوص بهره برد. نکته مهم در مبارزه شیمیایی این است که زمان اسپری کردن سموم را با دقت انتخاب کنیم.

از جمله سموم مورداستفاده برای این روش، می‌توان به «لاروین» اشاره کرد. برای مبارزه با آفت چوبخوار، مقدار 1.5 کیلوگرم از این مایع را با 1000 لیتر آب مخلوط کرده و روی زمین زراعی بپاشید. علاوه بر این، می‌توانید از سموم «مچ» یا «لوفوکس» استفاده کنید.

مبارزه با آفت چوبخوار پسته به روش شیمیایی

زمان مبارزه با پروانه چوبخوار پسته

برای مقابله با برخی از آفات پسته مانند پروانه چوبخوار و شپشک‌ها، زمانبندی مناسب بسیار مهم است. چرا که آفت با گذر زمان به مرحله یا محلی رسیده که سموم اثری بر آن ندارند و درصد موفقیت مقابله شیمیایی به شدت کاهش می‌یابد. اکثر حشرات که در فصل سرما استراحت می‌کنند، در فصل بهار و با بهبود شرایط محیطی در طبیعت پدیدار می‌شوند، از این رو می‌توان زمان کنترل آفت را مشخص کرد. برای این کار، کارشناسان در روزهای پایانی اسفند و اوایل بهار، یک یا دو تله فرمونی در زمین کشاورزی قرار می‌دهند. پس از آن، سرعت رشد تعداد آفت‌ها روی این تله‌ها را در یک مدت زمان مشخص بررسی می‌کنند. براساس سرعت رشد آنها می‌توان محاسبه کرد که دوره پیک حضور آفت‌ها تقریباً چه زمانی است.  به طور کلی، با توجه به روش مبارزه، بهترین زمان، در مواقع پیک حضور و تعداد آفت چوبخوار در زمین کشاورزی است.

برای کسب اطلاعات بیشتر: نحوه نگهداری چمن در ورزشگاه‌های مطرح دنیا

کدام روش‌ مبارزه با آفت چوبخوار پسته بهتر است؟

روش‌های مبارزه با آفت چوبخوار پسته، بسیار متنوع هستند؛ با این حال، شما باید تصمیم بگیرید که متناسب با ابعاد و بزرگی زمین و شرایط آب و هوایی، کدام روش را انتخاب می‌کنید. همچنین می‌توانید با استفاده از روش‌های پیشگیری مانند استفاده از کود (NPK (20-20-20 خضراء، محصولات خود را از همان ابتدا در مقابل آفات مختلف مقاوم کنید. آیا شما هم تجربه مبارزه با این آفت را داشته‌اید؟ از چه روشی برای این کار استفاده کرده‌اید؟

شما می‌توانید نظرات خود را در زیر همین مقاله با دیگران به اشتراک بگذارید. علاوه بر این، در صورتی که می‌خواهید از آخرین روش‌های مبارزه با آفت چوبخوار و نحوه انجام آن مطلع شوید، پیشنهاد می‌کنیم خیلی راحت از طریق راه‌های ارتباطی با کارشناسان مجموعه صاشکو تماس بگیرید. این مجموعه تا دفع کامل تمام آفات از زمین‌های شما، همراهتان خواهد بود.

برای دریافت مشاوره رایگان و عضویت در گروه تلگرامی مشاوره تخصصی کودهای کشاورزی اطلاعات خود را وارد کنید.

منبع 1 منبع 2

این مقاله را با دوستانتان به اشتراک بگذارید :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *